Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, July 4, 2014

Seorang pendaki gunung terperanjat apabila dia sampai ke puncak Gunung Snowdon dan melihat pelangi bulat yang luar biasa.
Sam Clack, 33, menghabiskan masa selama empat jam mendaki puncak tertinggi di Wales apabila dia melihat pemandangan yang menakjubkan itu.

Dia memandang ke atas batas dan melihat 'Brocken spectre' - nama yang diberikan kepada fenomena yang jarang-jarang berlaku.

Brocken spectres muncul apabila matahari bersinar di belakang seseorang dengan cara yang menyebabkan bayang-bayang mereka terpapar pada permukaan atas awan yang muncul bertentangan matahari.

Persepsi kedalaman dipengaruhi oleh kabus dan ilusi optik yang terhasil bermakna bayang-bayang orang itu muncul secara diperbesarkan.


Serakan cahaya dalam kabus di sekeliling mereka - menyebabkan kesan pelangi terhasil.

Brocken spectres mendapat nama mereka dari Brocken, iaitu satu puncak di pergunungan Harz di Jerman, di mana fenomena yang pertama kali dikenal pasti, dan di mana ia amat biasa dilihat kerana kabus kerap di sana - dan populariti di rantau ini di kalangan pejalan kaki.

Ia hanya boleh berlaku apabila matahari secara langsung berada di belakang pemerhati, dan apabila kabus di belakang mereka adalah cukup tebal dan mengandungi titisan air yang cukup untuk membuat kesan yang boleh dilihat.

Perut Kerri Dowdswell akan membesar seperti dia sedang hamil setiap kali selepas makan. Namun, perut gadis berusia 23 tahun itu akan kembali kepada keadaan normal beberapa jam selepas itu.

"Saya kerap kali ditanya bila akan bersalin dan ia agak tidak menyelesakan apabila berada dalam keadaan seperti ini," katanya yang berasal dari Cannock, Staffordshire. 

Masalah tersebut membuatkan dia terpaksa memakai seluar untuk ibu bersalin setiap kali keluar makan. 

Setakat ini, doktor-doktor masih bingung kerana mereka masih tidak mengetahui punca kejadian itu.
Kerri, sebelum dan selepas makan

Kerri menghidap penyakit itu semasa dia mendapat haid buat kali pertama. Menurut gadis itu, perutnya akan membesar dalam tempoh 15 minit semasa dia makan.

Namun, katanya, ada ketika perutnya mengambil masa selama beberapa jam selepas waktu makan untuk kelihatan seperti wanita hamil.

Sumber : Penpatah.blogspot.com

Jika dilihat pada gambar ini, ramai menyangkakan bahawa mereka adalah kembar kerana wajah mereka benar-benar seiras. Namun pada hakikatnya mereka adalah orang asing malah langsung tiada tali persaudaraan.
Berdasarkan fakta, kesemua individu mempunyai wajah yang seiras seperti individu lain cuma ramai yang tidak berkesempatan untuk menemuinya.

Pengunjung yang mahu menyaksikan Moonbow.

Kita biasa melihat pelangi muncul pada waktu siang yang biasanya muncul semasa matahari bersinar ketika hujan gerimis atau selepas hujan berhenti.
Tetapi bagaimana pula dengan pelangi pada waktu malam? Mungkin ia kedengaran pelik, tetapi fenomena unik ini memang benar-benar berlaku dan dikenali sebagai Moonbow.

Moonbow adalah pelangi yang dihasilkan oleh pantulan, pembiasan dan penyebaran cahaya dari bulan yang berinteriaksi dengan titisan air hujan yang turun dari langit.

Sama seperti pelangi di waktu siang, Moonbow terjadi disebabkan oleh pembiasan cahaya. Pelangi pada waktu siang terjadi kerana pembiasan cahaya matahari, manakala pelangi yang terjadi pada waktu malam pula disebabkan oleh pembiasan cahaya bulan.


Moonbow di Air Terjun Victoria, Afrika.

Moonbow sangat jarang terjadi kerana memerlukan keadaan dan kriteria khusus untuk menyebabkan fenomena itu berlaku.

Masa terbaik untuk melihat Moonbow adalah ketika bulan penuh kerana cahaya yang banyak diperlukan untuk mewujudkan fenomena ini.

Bulan perlu berada pada titik rendah iaitu pada kedudukan disekitar 42 darjah di langit pada waktu malam yang gelap selepas hujan.

Tidak seperti pelangi berwarna-warni yang dihasilkan oleh cahaya matahari pada waktu siang, Moonbow kelihatan berwarna putih dan kurang jelas pada mata kasar kita. Ini kerana cahaya bulan terlalu malap untuk merangsang reseptor kon warna di mata manusia.

Akibatnya, mata manusia sukar untuk membezakan warna dalam Moonbow dan ia sering kelihatan berwarna putih sahaja.

Walau bagaimanapun, warna-warna sebenar Moonbow akan dapat dilihat dalam gambar yang diambil dengan menggunakan teknik 'Long Exposure'.Moonbow di Air terjun Yosemite Falls, California.

Selain pembiasan cahaya bulan pada titisan air hujan, cahaya yang dipantulkan oleh bulan pada percikan air di air terjun juga menghasilkan Moonbow. Cara terbaik untuk melihat Moonbow pada air terjun adalah dengan berdiri di antara air terjun dan bulan penuh dibelakang anda.

Lokasi-lokasi air terjun yang selalu berlaku fenomena Moonbow adalah di Yosemite Falls, California dan Cumberland Falls, Kentucky, Amerika Syarikat. Selain itu, Moonbow juga sering dilihat di air terjun di Victoria Falls, Afrika.

Air terjun Yosemite Falls adalah salah satu tempat popular untuk menyaksikan fenomena ini. Ramai orang akan berkunjung ke Yosemite Falls setiap tahun untuk melihat dan merakam fenomena unik itu.

Jika bulan penuh muncul dan langit cerah di Yosemite Falls, akan ada cahaya yang mencukupi untuk menghasilkan pelangi di air terjun tersebut.

Musim luruh dan musim panas adalah masa yang sangat sesuai untuk menikmati spektrum cahaya menakjubkan ini di air terjun Yosemite. Keindahan pelangi itu akan dapat dilihat pada waktu malam hingga beberapa jam sebelum matahari terbit.

Sementara itu, seorang jurugambar, Charlie Hamilton James yang pernah merakamkan Moonbow di air terjun Victoria, Afrika, memberitahu bahawa Moonbow tidak terlalu menarik apabila dilihat dengan mata kasar. Ia hanya kelihatan seperti lengkungan cahaya berwarna putih yang malap.

Tetapi selepas melihat hasil gambar yang diambil dengan menggunakan teknik 'Long Exposure' iaitu dengan membiarkan kamera dipasang untuk masa yang lama akan mendedahkan keindahan sebenar Moonbow.

Dan percayalah, ia adalah pemandangan yang sangat menakjubkan!

sumber: Sentiasapanas.com;;

Template by:
Free Blog Templates