Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, August 24, 2012

Keajaiban alam yang tinggal kenangan kerana dihancurkan oleh letusan gunung berapi         Tarawera pada tahun 1886, Fenomena alam air panas ini terbentuk dari semburan geiser yang melintas menuruni lereng bukit meninggalkan ketebalan ais, kolam air panas terbesar ini tercatat 3 hektar, sebelum kehancurannya fenomena ini masuk kedalam “The Eighth Wonder of the World”

 

Perubahan wajah seorang wanita Vietnam yang menjadi tua dalam masa lima tahun kini membingungkan para doktor di negara itu.
 Lima tahun lalu umur Nguyen Thi Phuong ialah 21 tahun dan wajahnya cantik mencerminkan rupa paras seorang gadis di umur itu.
Namun, kini umurnya 26 tahun tetapi wajahnya umpamanya wanita yang sudah berusia lebih daripada 70 tahun.
Kulit muka, dada dan perutnya kendur.
“Kulit perut saya berlipat umpama seorang wanita yang bersalin sedangkan saya belum pun mempunyai anak,” katanya.
Bagaimanapun, kitaran haid dan jumlah gigi, rambut serta pemikirannya masih seperti wanita muda.
Katanya, perubahan terhadap dirinya bermula selepas dia menjamah makanan laut pada tahun 2008.
Mungkin disebabkan alergik, dia mengalami gatal-gatal di seluruh badan.
Mulanya Nguyen memakan ubatan hospital yang menghilangkan rasa gatal tetapi meninggalkan parut gatal.
“Kemudian saya beralih kepada ubat tradisional, rasa gatal dan parut itu hilang namun kulit saya pula yang mula kendur dan berlipat,” katanya.
Beliau dan suaminya tidak ingat ubat tradisional apakah atau di mana ia dibeli.
Suaminya, Thanh Tuyen mempertahankan versi cerita isterinya itu dan setia bersama Nguyen walaupun wanita itu sudah kehilangan keremajaan wajahnya.
Wanita itu bagaamanapun bernasib baik apabila menerima rawatan percuma dari Hospital Universiti Ho Chi Minh yang mana para doktornya mengesyaki dia mungkin mengalami masalah kulit peringkat serius yang dinamakan mastocytosis.
Daripada diagnosa yang dibuat, doktor yakin antara 50 hingga 70 peratus keadaan kulitnya yang asal mungkin dapat dikembalikan.

Sumber: Yahoo! Newsroom, http://mynewshub.my

INDIA – Dunia perubatan di India kali ini dikejutkan dengan satu kes misteri. Seekor ikan telah dijumpai di dalam paru-paru seorang kanak-kanak yang berusia 12 tahun, Anil Barela.
Para doktor telah melakukan pembedahan untuk mengeluarkan ikan dari paru-paru kanak-kanak itu. Pembedahan itu mengambil masa selama 45 minit.
Dr Pramord Jhawar yang merupakan pakar bedah paru-paru berkayta ini adalha kes pertama yang dijumpainya setelah berkhidmat selama 20 tahun sebagai doktor.
“Ikan itu hidup di dalam paru-paru itu,” katanya.
Kanak-kanak itu telah menelan ikan sepanjang sembilan sentimetre ketika bermain di sungai bersama rakan-rakannya di daerah Madhya Pradesh.
Memetik dari The Times of India, kanak-kanak itu memang biasa menelan ikan yang hidup.
Namun, ketika kanak-kanak itu menelan ikan tersebut, ianya telah masuk ke saluran pernafasan.
Kanak-kanak itu mengetahui akan kejadian itu apabila dia mengalami masalah pernafasan.
Selepas pemeriksaan dilakukan melalui x-ray, ternyata ada seekor ikan yang masih hidup di dalam paru-parunya.
Oleh: HARITS ASYRAF

Sumber: Republika Online

KOTA KINABALU –  Mereka yang bukan berasal dari Sabah sering keliru dengan nama-nama pelik yang digunakan penduduk pelbagai etnik di negeri itu.
Nama-nama pelik seperti Mogumbirak, Tigabelas, Ponyrace, Samalia Cuba dan Rothmans sering menjadi bahan gurauan dan menimbulkan tanda tanya di kalangan masyarakat pelbagai etnik di Sabah.
Namun, terdapat cerita menarik di sebalik bagaimana nama-nama tersebut diberikan seperti dalam kes melibatkan seorang bekas Pengarah Jabatan Arkib Negeri Sabah, Datuk Datu Tigabelas Datu Zainal Abidin.
“Agak sukar untuk membawa nama ini. Di sekolah, saya sering diusik dan sukar untuk berkawan tetapi saya belajar membiasakan diri dengan keadaan itu,” katanya.
Beliau berkata, nama tersebut diberikan selepas kematian tragik berturut-turut yang menimpa keluarganya.
Nama itu sebenarnya diberikan untuk menyelamatkan nyawa beliau.
“Sebelum kehadiran saya, ibu bapa saya memiliki 12 cahaya mata dan kesemuanya meninggal dunia.
“Mereka (ibu bapa) mendapatkan nasihat daripada penduduk kampung di Kota Belud termasuk bomoh dan mereka memberitahu sama ada memberikan saya nama unik atau menyerahkan saya kepada keluarga angkat,” katanya.
Tigabelas berkata, doktor yang menyambut kelahirannya mencadangkan nama tersebut kepada ibu bapanya selepas mengetahui mengenai kematian adik-beradik saya.
“Selepas mengetahui saya anak yang ke-13, dia mencadangkan agar saya dinamakan Tigabelas.
“”Saya percaya, saya anak ke-13 yang bertuah kerana hanya saya seorang terselamat. Ibu melahirkan dua anak selepas saya tetapi mereka turut meninggal,” katanya.
Dalam kebanyakan kes melibatkan nama aneh, ibu bapa yang buta huruf pada 1960 dan 1970 merupakan penyebab utama.
Mereka memberikan nama berdasarkan bunyi atau memilih perkataan popular seperti Ponyrace atau jenama rokok terkemuka seperti Rothmans atau Benson.
Mogumbirak, seorang lelaki dari etnik Rungus berusia 50 tahun yang berasal dari Kudat menarik perhatian tanpa diminta.
Pekerja buruh, Samalia Cuba yang namanya diangkat sempena dua negara iaitu Somalia dan Cuba enggan memberikan sebab keluarganya memilih nama tersebut.
“Tidak apalah, tidak payah tanya. Saya ada kerja sekarang,” katanya ketika dihubungi Ahad.

Sumber : http://mynewshub.my


;;

Template by:
Free Blog Templates