Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, July 4, 2014

Seorang pendaki gunung terperanjat apabila dia sampai ke puncak Gunung Snowdon dan melihat pelangi bulat yang luar biasa.
Sam Clack, 33, menghabiskan masa selama empat jam mendaki puncak tertinggi di Wales apabila dia melihat pemandangan yang menakjubkan itu.

Dia memandang ke atas batas dan melihat 'Brocken spectre' - nama yang diberikan kepada fenomena yang jarang-jarang berlaku.

Brocken spectres muncul apabila matahari bersinar di belakang seseorang dengan cara yang menyebabkan bayang-bayang mereka terpapar pada permukaan atas awan yang muncul bertentangan matahari.

Persepsi kedalaman dipengaruhi oleh kabus dan ilusi optik yang terhasil bermakna bayang-bayang orang itu muncul secara diperbesarkan.


Serakan cahaya dalam kabus di sekeliling mereka - menyebabkan kesan pelangi terhasil.

Brocken spectres mendapat nama mereka dari Brocken, iaitu satu puncak di pergunungan Harz di Jerman, di mana fenomena yang pertama kali dikenal pasti, dan di mana ia amat biasa dilihat kerana kabus kerap di sana - dan populariti di rantau ini di kalangan pejalan kaki.

Ia hanya boleh berlaku apabila matahari secara langsung berada di belakang pemerhati, dan apabila kabus di belakang mereka adalah cukup tebal dan mengandungi titisan air yang cukup untuk membuat kesan yang boleh dilihat.

0 Comments:

Post a CommentTemplate by:
Free Blog Templates