Thursday, August 23, 2012
Satu pasukan penyelidik dari Jepun yang diketuai oleh Mitsuyuki Ikeda
dari Makmal Okayama telah mencipta satu cara untuk mengitar najis
manusia jadi makanan dalam bentuk daging.
Konsep baru yang sangat menjijikkan ini ditemui apabila Ikeda telah diminta untuk melihat pelbagai kegunaan yang boleh diperolehi dari bahan kumbahan. Dia tidak merasa jijik ketika melakukan tugasan itu, malah rasa teruja bila mendapati kawasan kumbahan mengandungi banyak protein disebabkan oleh bakteria yang ada di situ. Idea ini kedengaran sangat teruk dan menjijikkan bukan?
Tetapi ia bukan lah seperti “daging” dicipta dengan mengambil tahi dan terus meletakkannya ke atas burger. Proses itu melibatkan mengekstrak protein daripada kumbahan kemudian menggabungkannya dengan “reaction enhancer” dan memasukkannya ke dalam “exploder.” Magik sains pun lengkap dan dapatlah hasilnya – daging tahi.
Setelah itu, daging ini akan diletakkan pewarna merah dan rasa dipertingkatkan dengan protein soya. Produk yang telah siap dipecahkan seperti berikut: 63% protein, 25% karbohidrat, lipid 3%, dan 9% mineral. Tetapi bagaimanakah rasanya? Menurut laporan awal, rasanya seperti daging lembu.
Bahagian paling sukar dari idea pelik ini ialah mengajak orang ramai untuk makan daging ini. Menurut Profesor Ikeda, matlamat utama adalah untuk meyakinkan orang ramai bahawa makan daging tahi tidak seburuk yang disangka dan akan membawa kebaikan pada alam sekitar.
Sekarang produk ini berharga 10-20 kali ganda lebih mahal berbanding harga daging biasa disebabkan kos penyelidikan.
Konsep baru yang sangat menjijikkan ini ditemui apabila Ikeda telah diminta untuk melihat pelbagai kegunaan yang boleh diperolehi dari bahan kumbahan. Dia tidak merasa jijik ketika melakukan tugasan itu, malah rasa teruja bila mendapati kawasan kumbahan mengandungi banyak protein disebabkan oleh bakteria yang ada di situ. Idea ini kedengaran sangat teruk dan menjijikkan bukan?
Tetapi ia bukan lah seperti “daging” dicipta dengan mengambil tahi dan terus meletakkannya ke atas burger. Proses itu melibatkan mengekstrak protein daripada kumbahan kemudian menggabungkannya dengan “reaction enhancer” dan memasukkannya ke dalam “exploder.” Magik sains pun lengkap dan dapatlah hasilnya – daging tahi.
Setelah itu, daging ini akan diletakkan pewarna merah dan rasa dipertingkatkan dengan protein soya. Produk yang telah siap dipecahkan seperti berikut: 63% protein, 25% karbohidrat, lipid 3%, dan 9% mineral. Tetapi bagaimanakah rasanya? Menurut laporan awal, rasanya seperti daging lembu.
Bahagian paling sukar dari idea pelik ini ialah mengajak orang ramai untuk makan daging ini. Menurut Profesor Ikeda, matlamat utama adalah untuk meyakinkan orang ramai bahawa makan daging tahi tidak seburuk yang disangka dan akan membawa kebaikan pada alam sekitar.
Sekarang produk ini berharga 10-20 kali ganda lebih mahal berbanding harga daging biasa disebabkan kos penyelidikan.
Gambar
menakjubkan ini dirakamkan oleh jurugambar akhbar USA Today ketika
proses kelahiran seorang bayi yang baru mencecah usia kandungan 21
minggu.
Bayi lelaki itu yang diberi nama Samuel mengeluarkan tangan kecilnya dari lubang bedah rahim ibunya.
Ketika doktor mengangkat tangannya, Samuel memberi reaksi terhadap sentuhan dan meramas jari doktor.
Seolah-olah memohon kekuatan untuk dikeluarkan dari rahim ibunya!
Sumber : http://www.lamankongsi.com
Bayi lelaki itu yang diberi nama Samuel mengeluarkan tangan kecilnya dari lubang bedah rahim ibunya.
Ketika doktor mengangkat tangannya, Samuel memberi reaksi terhadap sentuhan dan meramas jari doktor.
Seolah-olah memohon kekuatan untuk dikeluarkan dari rahim ibunya!
Sumber : http://www.lamankongsi.com
Nenek sudah mati bangun dari keranda, ditemui memasak di dapur
0 comments Posted by melvdd at 2:29 AM
BEIJING: Seorang wanita China berusia 95
tahun yang disangka sudah mati mengejutkan jirannya apabila dia bangun
semula enam hari selepas dia dimasukkan ke dalam keranda.
Li Xiufeng ditemui tidak bergerak dan
tidak bernafas oleh seorang jiran dua minggu selepas dia jatuh dan
mengalami kecederaan di kepala di kediamannya di Beiliu, wilayah
Guangxi. Apabila jiran yang menemuinya itu tidak dapat menyedarkan
wanita itu, mereka menyangka dia sudah meninggal dunia.
Dia diletakkan di dalam keranda tanpa dikunci yang disimpan di kediamannya mengikut tradisi Cina, menanti saudara-mara dan teman rapat untuk memberi penghormatan terakhir.
Namun, sehari sebelum pengebumian, jiran mendapati keranda itu kosong dan kemudiannya menjumpai wanita itu memasak di dapur.
Seorang jiran, Chen Qingwang, 60, yang
mula-mula menemui Xiufeng berkata: “Dia tidak bangun, jadi saya datang
untuk membangunkannya.
“Walau betapa kuat saya menggerakkan
tubuh dan memanggil namanya, dia tidak memberi sebarang reaksi. “Saya
dapat rasakan ada yang tak kena, jadi saya periksa nafasnya dan
mendapati dia sudah tiada, tetapi tubuhnya ketika itu tidak sejuk.
Disebabkan Xiufeng tinggal bersendirian, Qingwang dan anak lelakinya
membuat persediaan untuk upacara pengebumiannya.
Pada hari upacara pengebumiannya, anak
lelaki Qingwang tiba di rumah Xiufeng dan mendapati mayatnya sudah
hilang sebelum menemui dia sedang memasak. Wanita itu dilapor
memberitahu penduduk kampung: “Saya tidur begitu lama. Selepas bangun,
saya terasa begitu lapar dan mahu memasak sesuatu.
“Saya tolak penutup keranda itu. Saya
mengambil masa begitu lama untuk berbuat demikian sebelum dapat keluar
dari keranda itu.” – DM
Sumber : http://www.mummynemo.com
;;
Subscribe to:
Posts (Atom)